Pretraži ovaj blog

26. stu 2011.

TAJNE KOMORE VELIKE PIRAMIDE I SFINGE

 


Spomenici u Gizi predstavljaju  još i dan danas veliku zagonetku, kako funkcijsku tako i graditeljsku. Kao takvi, oni u sebi i skrivaju nešto zagonetno. Zasigurno najvažnija i najpoznatija misterija jesu tajne komore u oknu Velike piramide i u tunelima ispod Sfinge. Naime, mnogi vjeruju da se upravo tu nalazi Dvorana spisa gdje se cuva mudrost i znanje drevne civilizacije koju je, moguce, uništio potop.



 Dvadesetih godina prošlog stoljeca mediji su se zainteresirali za "usnulog proroka" Edgara Caycea. Cayce je otkrio da može doci u stanje dubokog transa, te je mogao uspješno dijagnosticirati bolesti mnogim ljudima i odrediti im lijek. No, Cayce je bio najpoznatiji po svojim "citanjima", kojih ima ukupno 700. Ta citanja opisuju pricu o kontinentu Atlantidi koji je zadesila strašna katastrofa, te je uništen oko 10000 godina prije Krista dok je vecina preživjelih naselila dolinu egipatskog Nila. Cayce je za sebe govorio da je reinkarnacija njihovog glavnog svecenika Ra-Ta-a, te je više puta spominjao tragove koji pokazuju da su u Egiptu pohranjeni spisi o Atlantidi.


Godine 1973. pokrenut je projekt s ciljem potrage za tajnim komorama ispod Sfinge uz pomoc tada suvremenog radara koji prodire kroz tlo.

Otkrivene su nekakve anomalije ispod stražnjih i prednjih šapa Sfinge za koje se kasnije uspostavilo da su samo šupljine nastale prirodnim procesima. Medutim, u jesen 1993. godine, oko Sfinge su provedena nova seizmografska istraživanja te su otkrivene nove anomalije i šupljine koje su opisane kao nekakvi pravougaoni prostori, previše pravilni da bi bili rezultat prirodnih procesa, pa je ocito da ih je napravila ljudska ruka.

 Ono što je najintrigantnije jest upravo ta pravougaona komora koja se nalazi na mjestu gdje ju je "vidio" Edgar Cayce, ispod prednjih Sfinginih šapa ! Daljne istraživanje je nažalost prekinuto radi razilaženja timova koji provode projekte mjerenja u Gizi.


Mnogo izgledniji slucaj je onaj s tajnom komorom u južnom oknu Kraljicine komore u Velikoj piramidi. Godine, 1993. jedan njemacki istraživac je dobio dozvolu za istraživanje, te je napravljen specijalni minijaturni robot. Robot je nakon 65 metara vožnje tunelom otkrio malena vratašca s bakrenim kvakama, ali s jedva primjetnim prorezom na donjoj desnoj strani vrata. Tek u jesen 2002. godine, poslije mnogih natezanja i prepiranja egipatskih i inozemnih strucnjaka i naucnika u vezi s dozvolama za istraživanje, u okno je poslan suvremeniji robot opremljen svrdlom za bušenje i fiber-optickom kamerom.

 Robot je svrdlom izbušio rupu te gurnuo kameru s jakim osvjetljenjem, ali na razocarenje nazocnih, iza vrata nije bilo komore nego još jedna slicna vrata. Medutim, usprkos tome, i dalje se vjeruje da postoji komora iza tih drugih vrata, te se spremaju novi pokušaji u rješavanju te velike misterije...

Nema komentara:

Objavi komentar