Pretraži ovaj blog

23. stu 2011.

Kako zaštititi Windows mape i datoteke?

 
Osobna računala koja koriste Windows XP operativni sustav posjeduju postavke kojima se može povećati privatnost dokumenata u situacijama kada računalo istovremeno koristi nekoliko osoba, a svaka od njih ima vlastiti korisnički račun. Ukoliko se postavke ostave nepromijenjene, tada svaki korisnik može pristupiti svim datotekama i dokumentima drugih korisnika, što nije uvijek poželjno. Tu na scenu stupa 'Private folders' postavka.

Nakon što se korisnik prijavi na računalo, potrebno je otići do mape koju se želi zaštititi te kliknuti desnim gumbom miša na mapu, odabrati Properties, zatim Sharing podizbornik i na kraju aktivirati opciju 'Make This Folder Private'. Aktiviranjem ove opcije, odabrane mape postaju nedostupne svim preostalim korisnicima računala uz poruku 'Access Denied'. Ukoliko se pak odlučite za ovaj korak, preporučljivo je zapisati lozinku za prijavu na računalu jer ako ista nestane, dokumenti će svim preostalim korisnicima biti nedostupni.


Naravno, da bi cijela stvar funkcionirala potrebno je ispuniti nekoliko preduvjeta. Prije svega, particija na kojoj se nalaze mape koje želimo zaštititi mora biti formatirana u NTFS formatu. Zatim, moguće je aktivirati zaštitu isključivo za vlastite mape i to samo za one koje se nalaze ispod korisničke mape u Documents And Settings direktoriju.

Vlasnici računala koji koriste druge (starije) verzije Windows operativnih sustava, morat će, na žalost, posegnuti za dodatnim aplikacijama koje bi im omogućile ovakve dodatke.

Nema komentara:

Objavi komentar